zondag 20 januari 2008

H

A Volonté heette de muziekgroep waarin ik enkele jaren meegespeeld heb, nu ruim 15 jaar geleden. Met z'n elven stonden we op het podium; ik speelde gitaar. We waren gestart als een covergroep met een zwak voor reggae, maar ook rock- en a cappella-invloeden klonken van in 't begin door in het groepsgeluid. Na een tijdje eiste ook soul een plaatsje op. Van No Woman, No Cry naar Soul Man: het was voor ons indertijd maar een kleine stap. Af en toe was er wel eens een eigen compositorische inbreng, maar we bleven toch vooral covers spelen en ambiance was steevast belangrijker dan muziektechnische hoogstandjes.

Intussen zijn we 15 jaar en vele muziekprojecten later. Eén van de voormalige zangeressen van A Volonté wil in 2008 nog eens het podium op, en ze heeft enkele muzikanten en zangeressen opgetrommeld om er een groot feest van te maken. Het was een kennismaking met nieuwe mensen, maar vooral een weerzien van vrienden waarvan sommigen elkaar enige tijd uit het oog verloren waren, maar waarbij je meteen voelde dat de goesting om samen muziek te maken eigenlijk nooit verdwenen is. Want er is toch nog altijd een verschil tussen in je eentje op je gitaar te zitten tokkelen en met een groep van vrienden muziek te maken.

Vele ideeën werden geopperd en terug afgevoerd. In elk geval zou de focus op de stemmen liggen. De frontvrouw en 3 medezangeressen hebben allen een geweldig stemgeluid en zijn tot vocale hoogstandjes in staat: het was een logische keuze. Deze 4 zangeressen worden geflankeerd door 2 gitaristen: de vroegere bassist van A Volonté (en meer dan eens in het verleden mijn partner in crime) en ikzelf. Mijn collega speelt ook piano, en voor één of twee songs ruilen hij of ik de gitaar om voor een basgitaar.

Het duurde lang voor de definitieve setlist vastlag. Verschillende nummers werden om allerlei redenen afgevoerd, maar op zowat elke repetitie kwam er ook wel een nieuw voorstel. Hetgeen overblijft is een mix van bekende songs en onbekende pareltjes. Onze covers van Natasha Bedingfield, Dido, ABBA of John Hiatt zullen de meeste mensen wel herkennen. Maar onbekend maakt onbemind, dus willen we zeker ook minder bekend materiaal spelen van onder meer Randy Newman, Tuck and Patti, Mira of Eva De Roovere. We zijn geen jukebox en nog minder een balorkest. We willen daarentegen een eigen interpretatie brengen van nummers die ons, om welke reden dan ook, aanspreken.

Tijdens de repetities groeide het idee om het niet alleen voor onszelf te doen. Als we ons enthousiast musiceren konden koppelen aan een goed doel, aan een organisatie die projecten uitbouwt waarin we het volste vertrouwen hebben, zouden we twee vliegen in één klap slaan. En zo werden contacten gelegd met KaaHoo, een project voor jonge kinderen in Gambia. De opbrengst van het concert zal naar dit project gaan.

En nu concreet: op zaterdag 23 februari 2008 om 20:00 uur verwachten we een massale opkomst voor “H – Waterstof in Concert”. Het concert zal doorgaan op het volgende adres: PBE, Diestsesteenweg 126, Linden. Wie zeker wil zijn van een plekje kan best kaarten op voorhand bestellen, want ze vliegen de deur uit. Wij hebben ons alleszins voorgenomen er een onvergetelijke, sfeervolle en geweldige avond van te maken. We hopen van jou hetzelfde!

Alle verdere informatie vind je terug op http://www.kaahoo.be/waterstof/.

Geen opmerkingen: