vrijdag 23 november 2007

Blogs (en andere hypes)

Internet en hypes, ze horen samen als chocolade en koffie. En hypes zijn er om te laten passeren, tenzij ze door de tijd hun degelijkheid bewijzen. Zo kan chatten mij nog steeds niet boeien. Om te keuvelen zijn er andere en betere opties, te meer daar het geschreven woord zoveel meer ruimte voor verkeerde interpretaties laat dan het gesproken woord. Zelfs e-mail gaat voor de meeste mensen te snel om ook nog eens rekening te houden met formulering, grammatica en spelling! Hoe fout kan het dan gaan met chatten?

Andere hypes heb ik wel leren appreciëren. MySpace en YouTube zijn websites die ik, net als miljoenen anderen, regelmatig bezoek. Hoewel er natuurlijk onnoemelijk veel onzin op deze sites staat, en vooral YouTube flirt met de illegaliteit wat betreft het respecteren van de auteursrechten, kan ik deze fora voor nieuw talent alleen maar toejuichen. De dinosaurussen uit de entertainmentindustrie bekijken deze evoluties natuurlijk met argusogen: nooit is de afstand tussen degene die iets creëert en zijn of haar publiek zo klein geweest, waardoor hun positie in vraag gesteld wordt. Maar op zich gaat het voor mij om een positieve evolutie, waarbij artiesten van allerlei pluimage hun werk kunnen verspreiden zonder hiervoor afhankelijk te zijn van andere actoren.

Tussen de hypes die ik aan mij laat voorbijgaan en deze die ik omarm, bevindt zich het blogfenomeen. Wat bezielt iemand in godsnaam om zijn of haar zieleroerselen kenbaar te maken aan de wereld? En, meer nog, wat bezielt iemand die zijn tijd spendeert aan het lezen van dit alles? Over dit laatste kan ik, wat mezelf betreft, kort zijn. Het lezen van blogs zal nooit mijn favoriete bezigheid worden. De blog van mijn jongste zus lees ik weleens en soms kom ik via Google in mijn zoektocht naar informatie op een blog terecht, maar daarmee houdt het op. Er zijn ontelbare blogs die, laat ons eerlijk wezen, niet allemaal geweldig zijn. Blogs lezen lijkt mij vaak gewoon tijdverspilling.

Maar zelf een blog schrijven is een andere zaak. Nee, de algemene kwaliteit van het blogfenomeen zal er niet meteen mee opgekrikt worden. Maar ik vind het wel leuk om af en toe wat te schrijven: over een film die ik zag, een nieuwe muziekgroep die ik ontdekte, een toffe website die ik bezocht of handige software die ik heb leren kennen. Of misschien wil ik binnenkort wel iets melden waar ik nu nog niet aan denk. De deur naar mogelijke thema’s en onderwerpen staat momenteel wagenwijd open.

Liefhebbers van smeuiige details uit andermans privé-leven suggereer ik echter om verder te zappen naar een volgende blog: deze zul je hier vruchteloos zoeken. Huwelijksperikelen, familiekwesties en weet ik wat nog allemaal: je zult het hier niet meteen vinden. Wel wil ik hier vermelden dat mijn vrouw haar eigen stekjes op het internet heeft. Als je dus geïnteresseerd bent in haar activiteiten, kan ik je alleen maar aanraden om daar eens een kijkje te nemen:
http://www.stem_en_klankbeleving.short.be/
http://www.schilderijenvandeziel.short.be/

Je zult hier binnenkort wel meer links vinden. Alles is met alles verbonden, en het internet is een perfecte toepassing van dit principe. Meer dan welk medium ook, daagt het internet je uit om niet enkel in je eigen wereldje te vertoeven, maar ook eens over de muur te kijken. Hiertoe wil ik mijn eigen, kleine steentje bijdragen.

2 opmerkingen:

morgan zei

cliché-matig maar toch: welkom in blogland!

ik lees redelijk wat blogs, en schrijf zelf om mijn eigen stukje internet - en graag zal ik jouw blog toevoegen aan mijn lectuur ;-)

K. Artman zei

Binnenkort zal ik niet anders kúnnen dan er ook mee te beginnen.

Het is met blogs overigens zoals met gedichten : er worden er meer geschreven dan gelezen. En er zit nogal wat kaf tussen het koren ...